מקרים בהם בית המשפט יעשה שימוש בסמכותו לבצע איזון לא שוויוני בין בני זוג
בני זוג המצויים בהליכי גירושין נדרשים להתמודד עם מספר סוגיות משפטיות מורכבות, ובין היתר עם חלוקת רכושם. האיזון שבין בני הזוג עשוי להיראות כהליך שוויוני על פניו, אך ישנם מקרים בהם בית המשפט יבחר לעשות שימוש בסמכותו לבצע איזון לא שוויוני בין בני הזוג. איזון כזה מתבצע כאשר ישנם שיקולים מיוחדים שמצדיקים את הפער בהשקפת בית המשפט, הנוגעים לפערים כלכליים, תרומתם של בני הזוג לרכוש המשותף, מצבים של עוול או חוסר שוויון מובהק, או אפילו סוגיות הקשורות לתרומת אחד הצדדים לגידול הילדים.
פערים כלכליים בין בני הזוג
אחד המקרים השכיחים בהם עשוי בית המשפט לבצע איזון לא שוויוני הוא כאשר ישנם פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג. פערים אלה יכולים להתבטא בכמה היבטים, כגון הכנסות, רכוש אישי, או היסטוריית תעסוקה. כאשר אחד מבני הזוג הקפיא את קריירת העבודה או את תחום ההתפתחות המקצועית שלו לטובת טיפול בבית ובילדים, ולא נוצר שוויון במאמצים הכלכליים לאורך השנים, יוכל בית המשפט להתערב ולהחיל איזון לא שוויוני. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג היה אחראי באופן מוחלט על פרנסת המשפחה, בעוד שהשני השקיע את זמנו בגידול הילדים, תיתכן החלטה לחלק את הרכוש המשותף באופן כזה שיתן פיצוי לצד המפסיד בהיבט הכלכלי.
פערים בתרומה לרכוש המשותף
במקרים של בני זוג הנמצאים במערכת יחסים ארוכת טווח, ולא תמיד ישנו פער בעבודותיהם או בהכנסותיהם, עלול להיווצר פער בהשפעה המעשית של כל אחד מבני הזוג על הרכוש המשותף. לדוגמה, ישנם זוגות שבהם אחד מבני הזוג עסק בהשגת הכנסות בעוד שהשני תרם רבות לניהול משק הבית, עמל בחינוך הילדים, ניהול הבית וניהול משא ומתן עסקי. כשיש צורך בהחזרת איזון בין התרומות השונות, בית המשפט עשוי להטות את האיזון לטובת הצד שתרם יותר במובנים אחרים, ולא רק בהיבט הפיננסי. במקרים כאלה, האיזון לא יהיה שוויוני במובן של תשלום כספי, אלא בהערכת תרומתו הלא פיננסית של אחד מבני הזוג.
מצבים של אלימות רגשית או פיזית
מקרים חמורים של אלימות פיזית או רגשית בין בני הזוג יכולים להוביל למצב שבו בית המשפט יבחר להפעיל איזון לא שוויוני בחלוקת הרכוש. כאשר אחד מבני הזוג נפגע באופן כלשהו מהתנהלותו של הצד השני (בין אם מדובר באלימות פיזית או התעללות רגשית), יש מקום שיבוצע שינוי איזון לטובת בן הזוג שנפגע. בית המשפט יכול להפעיל סמכות לא שוויונית אם אחד הצדדים נדרש להתמודד עם נזקים פיזיים, נפשיים או כלכליים בעקבות התנהלותו של הצד השני. במקרים כאלה, בית המשפט עשוי לפסוק העדפה לאדם המנצל את הסמכות המשפטית כדי להקל עליו כלכלית ולעיתים גם להטיל עליו את הנטל הכלכלי של תשלום המזונות.
היעדר תרומה מוחשית לרכוש המשותף
במקרים בהם אחד מבני הזוג לא תרם באופן פעיל להקמת הרכוש המשותף, אך נהנה ממנו לאורך השנים, ייתכן שיישום איזון לא שוויוני יהיה מוצדק. לדוגמה, כאשר אחד מבני הזוג נכנס להליך גירושין אחרי תקופה ארוכה בה הזניח את תחום העבודה וכולו עוסק בתחומים אחרים, כמו תחום פנאי או תחום אחר שאינו יצר ערך כלכלי ישיר למשפחה, הצד השני עשוי להיות זכאי לפיצוי. במקרים כאלה, ניתן להטיל על בן הזוג, שלא עבד ולא צבר הכנסות, את הנטל הכלכלי במידה רבה יותר.
ההכרח להבטיח את טובת הילד
לא אחת בית המשפט עשוי להפעיל את סמכותו בצורה לא שוויונית, כאשר מדובר בטובת הילד. לדוגמה, כאשר אחד מבני הזוג לא מקבל את המשמורת על הילד ו/או אינו מצליח להוציא לפועל את כל צרכי הילד בצורה אופטימלית, יתכן שבית המשפט יחליט על איזון לא שוויוני של חלוקת הרכוש או קביעת סכום המזונות לפי הצרכים הכלכליים של הילד. במקרים בהם יש ילד אחד או יותר שזקוקים להוצאות גדולות יותר (למשל, בשל מצב בריאותי), יתכן כי בית המשפט ייקח זאת בחשבון ויחליט על איזון נוסף שיטיב עם הילד או הילדים.
חובות עתידיים או התחייבויות כלפי צדדים שלישיים
סיטואציות אחרות בהן עשוי בית המשפט להפעיל איזון לא שוויוני הן כאשר ישנם חובות או התחייבויות עתידיות, למשל הלוואות שנלקחו על ידי אחד מבני הזוג לטובת משפחתם או פרויקטים משותפים. אם אחד מבני הזוג לא התכוון להטיל את החובות הללו על בן הזוג השני, בית המשפט עשוי להחליט על איזון לא שוויוני במטרה להבטיח חלוקה הוגנת של החובות כך שהצד שלא נטל את ההתחייבות לא יישא בהוצאות הקשורות אליה.

Comments